Istraživanje: ravni ili kosi krov?

Pošto je idejno rješenje bilo pri kraju, posljednja dva tjedna prionuo sam u istraživanje koje bi mi pomoglo donijeti konačnu odluku o samom izgledu kuće i nekim drugim elementima. Logika je da se odabere rješenja kojima se može postići dobitak u financijskom, uporabnom i estetskom smislu. Argument koji ima najveću težinu kod donošenja odluke je cijena. Problem je taj začarani krug, jer do cijene ne možeš doći dok nemaš neke ulazne podatke tipa površine, količine ili način izvedbe. Sada kad smo dosta toga definirali, krenuo sam u potragu za cijenama.

Prvi primjer, koji me najviše mučio, je odabir krovišta. Želimo kuću modernog izgleda sa ravnim krovom, a problem je što ne znamo kolika je cijena takvog krova u odnosu na klasični kosi krov. Dakle, cijena PVC izolacije tipa Sikaplan 15G i parne brane Sikavap N kretala bi se negdje oko 120-130 kn/m2 sa ugradnjom. Za cca 75 m2 krova kuće i cca 32 m2 garaže sa nusprostorijama to bi iznosilo od 13.000 kn – 15.000 kn. Za realnu sliku treba ipak dodati još cca 30 kn/m2 za beton za pad.

Odati ću i malu tajnu za uštedu. Ako u slojevima krova stavite da je beton za pad iznad toplinske izolacije umjesto ispod biti će potrebna kraća sidra za montažu PVC izolacije (naravno, proračun fizike zgrade mora biti zadovoljavajući). Duljina sidra značajno utječe na cijenu izolacije po m2. Dakle što deblja izolacija, veća ušteda.

Sve brojke su za sada približne, točne će biti malo kasnije kad se sve malo zakuha, kao i detalji o slojevima krova i slično.

Točnu cijenu kosog krova nije moguće točno dobiti bez proračuna konstrukcije  time i točne količine drvene građe, ali uzevši u obzir da je samo cijena jednog standardnog Tondach Jupiter crijepa oko 100 kn/m2 (znači bez konstrukcije krovišta, daske, letava, folije, sljemenjaka i ostalih fazonskih komada). Gruba računica pokazuje da je cijena na strani ravnog krova i to uz bolju iskoristivost prostora i manji volumen građevine. Izolaciju i limariju nisam uzimao u obzir jer se mora izvesti u oba slučaja podjednako.

Kao prednost izolacije PVC folijom vidim i još činjenicu da je pri kraju njenog životnog vijeka jednostavnija zamjena ili sanacija nego kod kosog krova sa crijepom. Može se jednostavno nova prevući preko stare dok kod kosog krova treba skidati crijep i ostale dotrajale dijelove ovisno o stanju pa ponovno stavljati nove. Obimni i skupi radovi s kojim je većina sigurno upoznata.

Oglasi

Oznake:, , ,

One response to “Istraživanje: ravni ili kosi krov?”

  1. zastitanaradu says :

    Za ravni krov izolacija je danas puno kvalitetnija i da se napraviti da krov dugo dura. Naravno treba i zaposliti prave ljude da to bude napravljeno kako treba.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: