Potrošnja energije za kuhanje i toplu vodu

Dok čekamo da se završi glavni projekt i preda na potvrdu najviše vremena trošim na istraživanje i planiranje sustava grijanja. Napravljen je projekt strojarskih instalacija za grijanje toplinskom pumpom i sastavljen troškovnik tako da sad već neko vrijeme skupljam ponude. Plan mi je nakon što skupim dovoljno podataka o cijenama napraviti što točnije analize troškova i isplativosti u usporedbi s grijanjem na plin. Nadam se da ću to dobro napraviti jer puno podataka koje nalazim po forumima i raznim internetskim stranicama djeluje previše općenito a nekad i kontradiktorno. Zato želim da na jednom mjestu svatko može dobiti što točnije podatke bazirane na činjenicama i matematici.

Polazište tih analiza je činjenica da je svaki objekt specifičan. Razlikuje se po lokaciji, veličini, obliku, orijentaciji, broju i veličini otvora, izolaciji, itd. Zato je ključno da se za svaki objekt napravi proračun toplinskih gubitaka, odnosno Iskaznica potrebne toplinske energije za grijanje i hlađenje. Rade je ovlašteni arhitekti i projektanti. Naučio sam nešto i o toj temi pa ću joj posvetiti poseban post. Na osnovi iskaznice dimenzionira se cijeli sustav grijanja i hlađenja. Tako se dođe do cijene koja je jedino što nas zanima.

Prije samih analiza i usporedbi sa plinskim grijanjem htio sam definirati neke podatke koje ću također uzimati u obzir.

Recimo pronašao sam podatke o kretanju cijena plina i struje gdje piše da u prosjeku cijena plina raste 5% godišnje a struje 3,5%, što dugoročno gledano daje laganu prednost toplinskoj pumpi.

Isto tako je činjenica da ako se griješ na toplinsku pumpu vjerojatno za kuhanje koristiš plin iz boce (nisam pobornik staklokeramičkih ploča) pa je i to trošak koji ima utjecaj na ukupnu analizu. Iz jedne plinske boce dobije se 128 kWh energije (podatak sa web-a). Ako procjenim da godišnje potrošim 8 boca znači da na kuhanje trošim 8 x 128 = 1024 kWh/godišnje. Tih 8 boca košta 8 x 119,50 = 956 kn. Kada se kuha na gradski plin to bi onda koštalo 1024 kWh/god x 0,42 kn/kWh = 430,08 kn/god. To sve znači da na kuhanje potrošimo 956 – 430 = 523 kn/godišnje više kada imamo toplinsku pumpu.  Opet je to malo neprecizno jer netko kuha više netko manje pa sukladno tome treba korigirati trošak. Ako mi pomognete glasanjem u anketi mogao bih dobiti točniji podatak.

Tu je i pitanje koliko se troši energije na potrošnu toplu vodu. Postoje normirani proračuni za svaki objekt posebno ali paušalna  veličina (Da, moram ovdje koristiti paušalnu veličinu jer mi u iskaznici nije napravljen proračun potrebne energije za zagrijavanje vode. Probati ću dobiti točni proračun za svoj objekt.) koju koriste projektanti kaže 2kWh/osobi/danu. Znači da nas četvero trebamo 2 x 4 x 365 = 2920 kWh/godišnje. Ako se grijemo na plin to je 2920 x 0,42 = 1226,40 kn/godišnje. Na toplinsku pumpu to je 2920 x 0,25 (ovaj broj ću objasniti kasnije) = 730 kn/godišnje, znači 1226 – 730 = 496 kn/godišnje više ako imamo plin. Opet, razlika je manja ako nas je manje a veća ako nas je više.

Nakon što sam napisao ovaj post i ponovno ga pročitao zaključio sam da kuhanje i potrošnu toplu vodu gotovo i da ne moram uzimati u obzir jer se skoro pa poništavaju, tako da porast cijena energenta ostaje jedina veličina od ove tri koju trebam uvrstiti u analizu.

Naravno, svaki konstruktivni komentar u cilju što točnijeg prikaza podataka je dobrodošao.

Oglasi

Oznake:, , , ,

3 responses to “Potrošnja energije za kuhanje i toplu vodu”

 1. kuća R says :

  evo, za usporedbu: prošle sezone grijanjem na pelet smo utrošili nepunih 20000 kWh (265 vreća peleta, volumen grijanog prostora oko 460 m3, bez fasade, brda u okolici karlovca) i oko 3000 kWh struje kroz cijelu godinu (3 člana, grijanje tople vode i kuhanje na staklokeramičkoj ploči).

  • jutrisa says :

   Uf, puno je 20000 kWh. Ne znam koliko si plaćao vreću peleta, oko 30 kn? Onda bi to značilo da si potrošio približno 7900 kn?
   Biti će zanimljivo vidjeti razliku sada kad imate fasadu, nadam se da ćeš napraviti usporedbu.
   Kod mene ispada nekih 501 m3 volumen grijanog dijela zgrade za proračun. Prve analize za toplinsku pumpu govore ispod 2000 kn/god, detaljno ću pisati malo kasnije kad sve složim.

 2. kuća R says :

  oko 6000 kn jer kupujemo ljeti kad trgovini kronično treba prostor za skladištenje. ove sezone će s fasadom očigledno biti manje iako grijemo i toplu vodu.
  početna investicija u toplinsku pumpu je prije par godina bila puno veća nego danas pa nam se nije isplatilo, a ni teren oko kuće, čvrsta stijena pokrivena s 20-ak cm zemlje, ne trpi bušotine niti zemne izmjenjivače.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: