Godišnja potreba toplinske energije za grijanje

U sklopu glavnog projekta za našu kuću izrađena je iskaznica potrebne toplinske energije za grijanje. To je područje na koje usmjeravam maksimalnu pažnju jer mi je jedan od prioriteta ušteda energije.

Proračun svi projektanti rade specijaliziranim software-om koji je u skladu sa zakonskim propisima i HR (EU) normama. Postoje neke dileme oko tih proračuna jer je činjenica da ne mogu biti 100% točni. To je zato jer puno toga u stvarnosti ovisi o ponašanju korisnika objekta. Niti jedan proračun, na primjer, ne može pogoditi koliko dugo će netko držati prozor otvoren da prozrači (ohladi) prostor kada mu nešto zagori na štednjaku, gosti zadime sobu cigaretama ili bude velika vlažnost zraka pošto suši rublje u kući. Pa onda reći koliko puta godišnje će se to dogoditi. Zato treba uzeti proračun s malom rezervom, ali za svrhu usporedbe različitih sustava grijanja je dobar jer se kreće sa iste polazne točke. Treba ipak spomenuti i činjenicu da će u budućnosti energetski razred imati utjecaj na vrijednost nekretnine pa uz to što je i zakonska obaveza, nije beznačajan.

Da bi postigli što bolji rezultat, vrijede sve one pretpostavke koje možete naći bilo gdje na internetu a tiču se pasivne i niskoenergetske gradnje: orijentacija kuće i otvora, kompaktan oblik zgrade, rješavanje toplinskih mostova, rekuperatori i slično. Pošto je svaki objekt drugačiji preporučam da se prije bilo kakvih ulaganja i radova obavezno napravi proračun potrebne energije za grijanje. Tek tada se može sigurno izračunati postignute efekte i donijeti ispravnu odluku o ulaganju.

Za našu kuću dobili smo da nam je potrebno 3.652 kWh/god toplinske energije za grijanje za stvarne klimatske podatke. Sa 23 kWh/m² god smještena je u A razred, pa spada u niskoenergetski objekt.

To je proračun za izvedbu sa 25 cm blok opeka + 20 cm EPS, stolarija sa vrijednosti u = 0,9 W/m²K, orijentacija sjever-jug, sjever zatvoren, računati solarni i unutarnji dobitci, koeficijent za toplinske mostove kao za niskoenergetski objekt i izvedena ventilacija sa rekuperatorom.

Za usporedbu, kada se izbaci ventilacija sa rekuperatorom i postavi “prirodna” ventilacija potrebe za toplinskom energijom rastu na oko 7.200 kWh/god i pada u B razred.

Biti će zanimljivo kroz nekoliko godina usporediti proračunske veličine sa stvarnima.

Oglasi

Oznake:, , , , ,

2 responses to “Godišnja potreba toplinske energije za grijanje”

 1. fotobj says :

  Pozdrav!
  Pratim blog već neko vrijeme i mogu reći da imamo dosta sličnosti u načinu razmišljanja, planiranog objekta, a i iskustava s projektantima 🙂

  Jeste li se odlučili za ugradnju sustava rekuperacije? Ako jeste, koji ste odabrali i koliko planirate investirati?
  S jedne strane planiram ostati u nekim granicama investicije, a s druge me brine kako riješiti izmjenu zraka u dobro izoliranoj kući poput vaše bez sustava rekuperacije, uz iste troškove grijanja?

  Jeste li planirali kakvo rješenje za skupljanje i iskorištavanje kišnice?

  • jutrisa says :

   Još nije ništa odlučeno pošto nisam još napravio detaljnu analizu jer još uvijek čekam neke cijene. Odabir ide na osnovu potrebne količine zraka, odnosno veličine objekta. I da nije kineski :). Ostali su svi tu negdje, koliko para toliko muzike, odnosno učinak izmjenjivača (od 60-90%).
   A izmjena zraka bi išla kao i kod naših starih, nema drugog načina. Bez obzira na debljinu izolacije, takva kuća nije zrakonepropusna bez dodatnih zahvata.
   Što se tiče kišnice, nakon što sam otprilike dobio dojam o razmjerima investicije, to mi je ostala zadnja stvar na pameti :). Mislim da neću na to dati nikakve novce.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: