Ventilacija, klima, rekuperator

Dobio sam ponude za izvedbu ventilacijskog sustava. Ovo su cijene iz najpovoljnije ponude, sa ugradnjom i PDV-om, specifično za moj objekt:

Kanalski razvod:              19.900,00 kn

Kanalski split sustav:        14.480,00 kn

Rekuperator:                    12.875,00 kn

Ukupno:                            47.255,00 kn

Cijena kanalskog razvoda uključuje kanale od pocinčanog lima sa Armaflex 6 mm izolacijom, fazonskim i spojnim komadima te montažom. Ali bez štemanja šliceva za smještaj kanala u zidu… cicije. Tko ima mogućnosti napraviti razvod sa plastičnim cijevima, npr. kroz potkrovlje bez tavana, proći će znatno jeftinije na ovoj stavci jer ne treba koristiti toliko izolacije. Izolacija je u ovom slučaju gotovo 30% vrijednosti.

Kanalski split sustav se odnosi na klimu Mitsubishi snage 2,5 kW sa vanjskom jedinicom i unutarnjom kanalskom jedinicom, sa montažom i cijevima.

Cijena za rekuperator uključuje sam uređaj od Daikina (8.500 + PDV) kapaciteta 350 m³/h i montažu. Moguće je i ugraditi nešto jeftiniji uređaj, npr. Trendair istog kapaciteta košta 5.800 + PDV.

Možda se može pregovarati pa dobiti 5% nižu cijenu ali bih to zanemario jer s druge strane uvijek ima nekih dodatnih troškova kada se krene precizno raditi obračun radova, pa se te brojke otprilike poništavaju.

Dovoljan je samo površan pogled da se vidi da cijeli sustav ne može ekonomski opravdati ulaganje pa ga ne treba po meni detaljno analizirati. Zato ga treba gledati isključivo kao luksuzni dodatak koji omogućava udobnije korištenje objekta i bolju kvalitetu zraka pa time povećan komfor života u takvom objektu. A nešto malo ulaganja će i vratiti, možda 10.000 kn nakon nekog vremena (neka npr. ugrubo uštedi cca 2000 kWh/godišnje x 0,25 kn/kWh za toplinsku pumpu = 500 kn/godišnje ili 2000 x 0,43 za plin = 860 kn/godišnje). Takav sustav može još nešto malo uštede donijeti i kod hlađenja jer ne treba jača klima sa dvije ili više unutarnjih jedinica, ali mislim da je i to zanemarivo. A i činjenica da od tih 47.000 skoro 12.000 treba dati državi za, upristojenim riječima jednog starijeg gospodina, zdravlje one stvari mi je odvratna.

Sve to znači da vjerojatno kod mene na objektu neće biti ugrađen takav sustav, sudeći prema iznosima koji dolaze u ponudama za ostale radove. Treba još provjeriti ima li bez rekuperatora toplinska pumpa od 8 kW dovoljno snage za grijanje. Projektant mi je usmeno prenio da može, trebam samo vidjeti izračun.

Mora se, doduše, napomenuti i da je za rekuperator moguće dobiti poticaj pa će cijeli iznos biti manji za cca 6-7.000 kn. Trebalo bi i provjeriti može li cijeli sustav kao takav kandidirati za poticaj.

Oglasi

Oznake:, , , , , , ,

17 responses to “Ventilacija, klima, rekuperator”

 1. Erwin says :

  Kakav je tip razvoda, razgranati sistem ili octopus sistem? Koliki su promjeri cijevi? Zašto ne plastične cijevi sa antistatičnim i antibakterijskim premazom? Koliki je povrat topline rekuperatora? Vrača li rekuperator vlagu? Koliko će biti visoki stropovi. Zašto ne ugraditi ventilaciju u spušteni strop? Ne razumijem ovo sa klimom? Kanalska klima se ugrađuje u ventilaciju?

  • jutrisa says :

   Pitanja, pitanja. Pa da odgovorim…

   1. Razvod: rekuperator u garaži, 4 vertikale (2 tlačne, 2 odsis), grananje iznad po površini stropne ploče kata

   2. DImenzije kanala su 200×300 mm na početku, dalje 100×200 mm

   3. Kada bih htio plastične cijevi, pošto su okrugle trebale bi biti promjera 200 mm, ali tada vertikale ne mogu smjestiti u zid jer mi je zid 25 cm (armatura, horizontalni serklaži i to…).

   Upravo sam sad malo pogledao kod kolege Gugla, postoje i kvadratne plastične, nešto poput ovoga http://www.marley.hr/hr/proizvodi/tehnologija_provjetravanja/index.htm . Ne znam koliko koštaju ni gdje nabaviti, možda bi vrijedilo pokušati. Izgleda kao nešto što možeš sam montirati pa bi možda ukupna cijena išla dolje. Trebalo bi samo provjeriti što se događa sa kondenzacijom u takvim cijevima.

   4. Nemam pojma koliki je povrat topline rekuperatora. Mislim da piše nešto kao 72%.

   5. Da, vlažnost zraka je ista u ventilaciji kakva je i vani ako nemaš ništa osim rekuperatora. Zato je dobro uklopiti klimu u sustav.

   6. Spušteni strop košta pa ga ne želim kao dodatni trošak. Koliko je, oko 170 kn/m2 x 125 m2 = 21.000 kn? Neka je i 15.000, previše je.

   7. Da. Ukucaš na Gugla “kanalska klima”, poklikaš tamo malo na slikice i sve će ti biti jasno 😉

   • Erwin says :

    Tko ti je radio ponudu? Vani svi ugrađuju octopus (hobotnica) sistem di su plastične cijevi promjera 75mm. Nešto tako npr.: http://www.youtube.com/watch?v=DX74JOkwq-w Mogu se ugrađivati u betonsku ploču. Rekuperator ti isušuje zrak, pa treba imati enatalpijski izmjenjivač topline koji vraća dio vlage. Klimu možeš naknadno ugraditi, ali nikako u cijevi za prozračivanje. 72% je u današnje vrijeme premalo, kad postoje na tržištu rekuperatori koji vračaju preko 90% topline.

 2. jutrisa says :

  Ponuda je prema projektu ovlaštenog projektanta sa 20 godina iskustva. Promjer cijevi se izračuna prema potrebnom protoku zraka. Nemam betonsku ploču nego fert (montu). Nije istina da ne možeš ugraditi klimu u ventilaciju. Imam je u projektu 🙂 . Nisi dobro gledao slikice. Ti sebi onda kupi taj od 90%, ja ga sebi ne mogu priuštiti.

  • Erwin says :

   Ne želim nikome pametovati. Nalazim se u istoj situaciji. Trenutno sam u fazi glavnog i izvedbenog projekta. Privlače me sve te moderne đinđe, ali isto tako i pomalo sumnjam u isplativost i funkcionalnost takvih sustava. Želio bih isto staviti dizalicu topline zraka. Nekako mi je Mitchubishi Zubadan trenutno prvi izbor. Radi do -25 i pri nižim temperaturama ima bolji COP. Koju ćeš ti odabrati.

   • jutrisa says :

    Isto je i kod mene. Jedino što je sumnja u plin puno veća 🙂 . Ako bude tp, najvjerojatnije će biti Mitsubishi zbog najboljeg odnosa cijene i performansi. Samo što ima jedan problemčić; iako je uređaj jeftiniji, traže me više za montažu i puštanje u rad tako da i Daikin ulazi u obzir pošto ukupna cijena postaje slična.

 3. kuća R says :

  pumpa 8kW bi trebala biti dovoljna za uobičajene temperature, ali pripremi ponešto cjepanica ili debljih dekica za onih par dana kada stisne žešći minus. sigurno će zagrijati, ali bi moglo potrajati. naravno, ništa bez fasade…

 4. Io says :

  Evo ovako, danas sam dobila ponudu (iz Slavonije sam) za grijanje/hlađenje kuće, novogradnja, putem dizalice Veissmann zrak-voda, ventilokonvektori, snaga grijanja 14,6 kW pri A7/W35, spremnik 170l… i ostalom potrebnom opremom, sve skupa košta 105.708,90 kn (cjelokupna investicija). Njihov izračun godišnjeg iznosa za energent je 3.995,28 kn. Moram napomenuti da je izbor proizvođača i svega ostaloga njihov, pa me zanima vaše mišljenje o cijeni i ostalome jer vidim da ste prilično upućeni. Hvala unaprijed!

  • Erwin says :

   Napiši malo više. Što sve ponuda uključuje? Grijanje je podno ili isto ventilokonvektori? Je li instalacija uključena u cijenu? Koliko ventilokonvektora, kojeg proizvođača i koje snage? Koliko je velika kuća? Koliko članova obitelji? 170l vode nije baš puno. Računaj 50l po jednom članu.

  • jutrisa says :

   Ponoviti ću ono što stalno govorim. Prva točka ti je izračun potrebne količine energije za grijanje (arhitekti ili bolji projektanti strojarskih instalacija). Ne znam kakav je objekt u pitanju ali moguće je da 14 kW bude previše, naročito ako je novogradnja. Meni je po izračunu dovoljan spremnik 150 l, ali bih uzeo malo veći, npr. 200 l.

   Osobno ne bih uzeo ventilokonvektore jer uzimaju i više mjesta nego radijatori i stalno je prisutan šum ventilatora.

   Što se tiče cijene, ne znam je li tu pdv? Ako je u pitanju Viessmann pretpostavljam da nije. Cijena može još najmanje 20% dolje pažljivijim odabirom proizvođača i izvođača. Može i više ako bi se određeni dijelovi instalacija izveli samogradnjom ili s kakvim fušerom, naravno ne bez rizika.

   • Filip says :

    Šta kažete na Samsungovu dizalicu topline Zrak /voda?
    Ima li tko kakvih imformacija o Samsungu?
    Također nisam razumio moze li ta dizalica topline raditi izmjenu zraka. il kako to napraviti najbolje u kući?

 5. elmedin says :

  ljudi jel mi moze neko pomoc ok sistema ventilacije u prostorijama za pušenje,treba mi literatura za diplomski rad a na netu nemogu bas mnogo nac.Unaprijed hvala

  • jutrisa says :

   Malo istraži po internetu, najbolja mjesta su ti stranice fakulteta. Ne zaboravi da ih ima i u Splitu i Osijeku, ne samo u Zagrebu 😉 .

 6. m says :

  evo malo podataka iz prakse:

  TP Hitachi Yutaki AVHN6 inverter monoblock
  Fasada 25cm porotherm + 10cm EPS
  Troslojna stakla + salamander 3D
  podno grijanje bez PTV
  Mjesto Kaštela
  24h dnevno grijano na 24 stupnja 125m2 stambenoga prostora
  mjesečni trošak za grijanje 300kn topliji mjesec – 500kn hladniji mjesec

  • Erwin says :

   Kako si zadovoljan Hitachijem? Koliko je to kW? Kolika je bila investicija uređaja i ugradnje? Vele da hitachi ima jednu od tišik vanjskih jedinica

  • Ivan says :

   Koliki su ovi troškovi onda onda na kontinentu? Duplo više?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: