Rješenje o uvjetima građenja

Dugo nisam objavio ništa, pa evo jedan kratki tek toliko da ne pomislite da sam odustao od pisanja.

Zahtjev za izdavanje Rješenja o uvjetima građenja sam zajedno sa Glavnim projektom predao 27.12.2013. Rok za izdavanje je 30 dana. Još uvijek nisam dobio niti Rješenje niti bilo kakvu povratnu informaciju, a još malo pa će proći punih 5 mjeseci. Super, samo tako treba nastaviti raditi pa će nam svima biti bolje. Biti će i investitora, investicija i posla. Standard će rasti pa onda i potrošnja, a moći ćemo i na more koji puta.

Hehe.

Uglavnom, dok čekam razmišljam malo kako osigurati ugodnu klimu unutar objekta s obzirom na to da se ventilacija pokazala preskupom za mene. Logika i iskustvo govore da nije dobro rješenje kombinirati PVC stolariju i EPS fasadu ako nemamo ventilaciju jer takav objekt ne može disati pa imamo nezdravu klimu u prostoru, puno vlage, kondenzaciju i slične probleme. Tada moramo često otvarati prozore pa onda u hladnom periodu gubimo na energentu za grijanje.

Planiram zato malo istražiti odnos cijene i koristi u drugim kombinacijama:

– drvena stolarija + kamena vuna (najzdravija ali i najskuplja kombinacija, ako želimo kvalitetniju stolariju tipa Inles)

– drvena stolarija + EPS fasada

– PVC stolarija + kamena vuna

Dobio sam usmenu informaciju da je negdje napravljeno istraživanje i da je dokazano da ljudi koji žive u kućama sa fasadom od kamene vune imaju u prosjeku manji broj otkucaja srca nego oni u kućama sa fasadom od stiropora. Ne znam je li to istina ali ima logike da je zdravije živjeti u kući koja zato što diše i propušta vodenu paru ima zdraviju mikroklimu.

Inače su približni omjeri cijena fasade EPS 20 cm (200 kn/m2) – kamena vuna 15 cm (215 kn/m2), a stolarije za cijelu kuću (cijene su približne) Pvc (40.000) – Inles (60.000 – 70.000). Vidi se da je razlika u fasadi puno manja, ali uz kompromis na debljini. Za ukupno 220 m2 fasade razlika je cca 5-6.000 kn u odnosu na najmanje 20.000 na stolariji. Zato se kombinacija Pvc stolarije i fasade od kamene vune čini logičnom. Ovo je ugrubo, još ću to dodatno istražiti prije odluke.

Oglasi

3 responses to “Rješenje o uvjetima građenja”

 1. Dinko says :

  Jesi vidio Lunos e2? Interesantno rjesenje. Cijena s ugradnjom za kucu 200ak m2 oko 35.000kn. Rijesis problem ventilacije s rekuperacijom bez razvlacenja cijevi po cijeloj kuci. Inace, poslao sam jucer mail preko kontakt modula. Jesi vidio?

  • erwin22 says :

   To je jako puno novaca za nesto sto ne funkcionra. Jedino pravo prozracivanje je sa cijevima jer moras imati usmjereni protok zraka u kuci. To znaci da kuca mora biti dobro zadihtana bez nape sa izlazom i sl. i zrak mora ulaziti u prostore u kojima se obitava a izlaziti u prostorima u kojima se stvara vlaga, toplina i smrad. Lokalne jedinice su prevara i nemaju veze sa ventilacijom. Svako tko se imalo kuzi u to zna o cemu pricam.

 2. Z500 says :

  Dok izvadiš sve papire potrebne dobiš slom živaca. Što se tiće Lunos sistema, slažem se da vrijedi isprobati, nećete požaliti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: