Top tips 1

A sada dosta palamudije, idemo na konkretno. Moram samo podsjetiti da je to uglavnom primjenjivo na kuće građene 80-tih godina prošlog stoljeća iako ne isključuje i ostale građevine. Znači, to su stvari koje sam kod naše kuće trebao primjetiti ranije i možda iskoristiti kod pregovora o cijeni, iako nisu bile odmah evidentne:

1.Krov

Obavezno pregledati u kakvom je stanju sami crijep, konstrukcija i ostali slojevi ako ih ima. Zato je jako dobro obići kuću kada pada kiša ili snijeg, po mogućnosti pravo nevrijeme s vjetrom, da bi vidjeli koliko i gdje curi.

Naš krov je prijašnji vlasnik renovirao (peglanje rogova, krovna folija, djelomično nova letva i presložen stari crijep). To je u teoriji značilo da ne moramo krov dirati bar idućih 10 godina, što nam je super odgovaralo zbog financija.

To bi bilo tako da se kod prvog nevremena nakon useljenja nije ispostavilo da kroz cijelo potkrovlje puše vjetar, da vjetar nanosi kišu (i snijeg) pod crijep pa na foliju koja onda ponegdje kaplje na spojevima po novoj glazuri… Da ne spominjem koliko je sada preko zime hladno gore, kao da ste vani.

Poanta je u tome da je renovacija napravljena nestručno i loše pa zbog toga moramo pomaknuti krov na listi prioriteta za 10 godina, tj. već ove godine. Ovisi o nekim detaljima, ali procjena je oko 30.000 kn.

2. Dimnjak

Obilazimo kuću i vidimo, aha, ima dva dimnjaka, ok… Dimnjak kao dimnjak.

Nakon kupnje slučajno ustanovim da je dimnjak u dnevnoj sobi koji sam namjeravao koristiti za kamin potpuno neupotrebljiv. Malog promjera za kamin, loše i nestručno uzidan.

Naravno, pošto je taj posao opsežan i prljav, treba ga napraviti odmah dok još traju grubi radovi. Neplanirani trošak za rušenje starog i ugradnju novog dimnjaka cca 7.500 kn.

3. Električne instalacije

Prilikom prodaje prijašnji vlasnik je rekao da je radio ponovno električne instalacije. Pokazivao mi je gdje su provlačili nove kablove i novi priključak sa novim brojilom i urednim papirima od HEP-a.

Opet nakon kupnje, pozovem prijatelja električara radi manjeg posla premještanja utičnica na pozicije koje nama bolje odgovaraju. Kada je sve pregledao, imali smo što i čuti. Ispostavilo se da kuća uopće nema uzemljenje, nema fidovu sklopku a novi kablovi su samo u kuhinji i kupatilu i to nestručno izvedeni. Ostalo su stari dvožilni kablovi, ugrađeni su i nekvalitetni osigurači za koje mi je rekao da iz ovih stopa ide iz svog džepa kupiti druge i zamijeniti jer se ovi mogu zapaliti (!). Da ne spominjem nove, ali užasno nekvalitetne utičnice i prekidače za koje isto kaže da se mogu istopiti.

Dakle, sonda za uzemljenje, nova instalacija u kuhinji i kupatilu spojena preko fidovke (ostalo je ostalo po starom jer bi ispalo previše novca i vremena), novi osigurači, nove utičnice. Minimum da se osigura sigurnost.

Znači, obavezno električara na pregled ako možete. Opasno i skupo da bi se igrali. Očito je renoviranje nekima jako rastezljiv pojam. Što je nevjerojatno, čovjek je uistinu tu namjeravao živjeti.

4. Podovi

Kod pregleda kuće obratite pažnju na podnu toplinsku izolaciju. Svakako bih preporučio da se izvede, pa ako je nema treba uračunati u trošak. Ako nakon kupnje već ulazite u grube i prljave radove preporučio bih obavezno pokušati staviti ispod novih glazura toplinsku izolaciju. Najmanje 4 cm bilo kakvog stiropora, što više to bolje, radi toplijih podova i uštede energije na grijanju.

Ja sam sve stare podove oštemao (ionako je to sve nakon 30 g. u stvari trulo, bez obzira kako izgleda), stavio 2 x 2 cm otpadnog xps-a koji sam nabavio povoljno kod lokalnog proizvođača pvc stolarije ( to je onaj što ide u panele u vratima) i novu glazuru 5 cm u prizemlju. Na katu zbog manjka visine sam stavio samo 2 + 4 xps i glazuru. Već i tih 2 cm puno mi znači za uštedu na grijanju s obzirom da se potkrovlje ne grije pa ne pobjegne sva toplina iz prizemlja kroz deku.

Treba imati na umu da to može značiti probleme sa visinama nadvoja. Ja sam ulazna vrata i stubište morao podići 5 cm i pristati na sobna vrata nešto niža od standarda (to mi uopće ne smeta).

 

Ovo su najvažnije stvari koje mi trenutno padaju na pamet a trebalo bi ih svakako provjeriti prije kupnje. Ako ih se ne riješi u početku, garantirana je glavobolja nakon određenog vremenskog perioda.

Oglasi

4 responses to “Top tips 1”

 1. Bart says :

  Konačno!! Obožavam ovaj blog!

 2. kuća r says :

  Uh, pune ruke posla!

  Popisu za pregled prije kupnje trebalo bi dodati i temelje, osobito starijih kuća, u slučaju ako se planira dizanje kata, dizanje nadozida krova, izvedba nove betonske deke u potkrovlju i/ili daskanje+izolacija potkrovlja – stari temelji ponekad ne mogu podnijeti toliko novog opterećenja.

  Sretno s radovima i bez novih neugodnih iznenađenja!

  • jutrisa says :

   Ha, čitate me i dalje kuća r :), drago mi je jer imate odličan blog. Sviđa mi se vaša hrabrost i vizija, naročito u pogledu arhitekture i lokacije kuće. Slažem se, nije loše provjeriti temelje. Iako je to ponekad nemoguće. S druge strane, ako već postoji neko minimalno potkrovlje, dizanje 60 cm nadozida i uređenje krova može podnijeti svaka kuća (naravno ako je izvedeno po pravilima struke). Dizanje cijelog novog kata je ogroman posao koji ponekad traži da se gotovo pola kuće rasturi, pa je po mojem mišljenju kupiti stariju kuću koja traži velike zahvate u arhitekturu i statiku besmisleno financijski gledano. Takvi radovi često ispadnu skuplji nego što planiramo jer nikada ne znaš što je ispod žbuke dok ne otvoriš a rezultat može biti nezadovoljavajući. Mislim da je opravdano jedino na npr. naslijeđenoj kući koju poznajemo.

   • kuća r says :

    Naravno da čitam, puno se uči iz tuđih iskustava.
    Frend koji želi rekonstruirati bakinu kuću naletio je na slabe temelje, istražene sondiranjem, koji mu ograničuju mogućnosti i poskupljuju gradnju. Za dizanje i uređenje potkrovlja potrošit će skoro kao za novu kuću. Njemu je to prihvatljivo jer misli da prizemlje već ima gotovo, ali iz moje perspektive je neracionalno. Ali barem je sjajna lokacija ono što mu ide u korist.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: