Tržište, prodavatelji i filozofija

Kada pričamo o kupovini kuće, već sam prije spomenuo nerealne cijene i loš izbor, ali to su stvari na koje ne možemo utjecati pa više neću trošiti riječi na njih. Možemo utjecati na to kako smo se pripremili, proučili tržište i koje kompromise smo spremni napraviti.

Ako ste odlučili ići u smjeru kupovine, počnite što prije pratiti nekretnine na oglasima. Nakon nekog vremena primijetiti ćete da neke kuće stoje jako dugo, po nekoliko godina i da nekima cijena nakon nekog vremena po malo pada. Te kuće vjerojatno imaju neku manu ili prodavatelju nije baš stalo da se proda. U tom slučaju mislim da vrijedi riskirati i ići sa nižom ali ozbiljnom ponudom jer ne možete izgubiti. Ako je baš želite a ima manu, trebati će vam novaca da to dovedete u red. A ako je ne želi prodati, neće je sigurno dati za realnu nego višu cijenu.

To ne vrijedi za one koje imaju potencijala a u oglasima imaju najnižu cijenu od usporedivih kuća. Većina kupaca će prvo krenuti na njih i tu je moguće da postoji konkurencija (takva je bila naša kuća).

Mi smo imali dvije kuće u najužem izboru. Kod one druge čovjek nije htio prihvatiti našu ponudu jer mu je preniska i ima još dva kupca koji mu nude više. Još dan danas je ta kuća u oglasima, prodaje se za onu cijenu koju smo mi nudili. Teško se na to odlučiti i riskirati, probudi se u čovjeku nekakav strah i puno pitanja tipa “što ako se proda, hoćemo li naći opet takvu…, baš mi se sviđa” i slično. Pa što ako se proda? Ništa, pa nije smak svijeta, kuća se ipak ne kupuje svaki dan. Mi smo si isto stvorili nepotreban pritisak jer smo bili podstanari i stalno gledali na to kako su novci za stanarinu bačeni novci. Iz ove perspektive mislim da smo mogli još pregovarati i spustiti cijenu, za što smo imali argumenata, da se nismo žurili.

Prodavatelji će često upotrijebiti onu foru “da imaju još ozbiljnih kupaca” u namjeri da vas natjeraju na ishitrenu i po njih povoljniju odluku. To je zapravo jedina fora koju su nam prodavali dok smo obilazili kuće, nisu baš inventivni. Tu je doduše još i ono da su oni jako puno ulagali u tu kuću kroz godine. Njih treba pitati ulažu li novce i u svoj auto i da li on postaje sve vrjedniji kako je stariji… Ta ulaganja se odnose uglavnom na kozmetiku i nepotrebne dvorišne prostorije. U građevinskom smislu (statika, instalacije, materijali…) to je ista ona 30 ili koliko već godina stara kuća na istoj lokaciji.

Lokacija je kompromis koji znatno utječe na cijenu a možete ga bez straha napraviti. Skoro svatko danas ima auto i pojam udaljenosti je drugačiji od onoga koji su imali naši roditelji. Naša kuća je na rubu grada u ulici bez asfalta i kanalizacije. Ali zato je jako mirno a završno uređenje ionako nećemo moći napraviti još dugo pa je bolje da asfalt ide kasnije jer će na kraju sve bolje izgledati. Svaka medalja ima dvije strane.

Važno je upotrijebiti maštu i uzeti si vremena za maštanje i promišljanje. Zamislite kako će ta kuća, ulica, dio grada izgledati za 5, 10, 20 godina. Želite li živjeti u toj kući na tom mjestu na takav način? Tko živi u kućama u toj ulici? Kako se ponašaju i što rade? Je li mi to uopće bitno? Koje su naše rutine i navike? Moraju li baš biti takve? Koliko djece želimo/imamo? Ako mi odgovara lokacija zbog posla, hoću li biti na tom poslu za 5 ili 10 g? Je li to uopće bitno? Zelenilo – beton? Imam li vremena za kositi toliko dvorište? Nemam gdje staviti roštilj… Koliko puta sam roštiljao u zadnje 3 godine? I tako dalje… Razumijete što želim reći. Kupnja kuće je definitivno proces, i to proces koji mora trajati određeno vrijeme. Odluka mora sazriti a da bi se do nje došlo, treba puno razgovora i promišljanja o svakoj stvari koja vam je važna.

U matrici odlučivanja nema svaka vrijednost ili mana istu težinu. Kvalitetne odluke se mogu donijeti kada se vrijednosti i mane koje razmatramo kod kuće koju želimo kupiti stave u kontekst naših osobnosti i načina življenja (od onoga kako želimo živjeti do svakodnevne rutine). Sada već puno filozofiram, ali vjerujte mi da rezultat može na kraju biti neočekivan i da sami proces može rezultirati AHA! efektom. To se i nama dogodilo. Ovu kuću nismo na prvu uopće doživljavali kao nešto za nas dok je nismo počeli promišljati na ovaj način.

Osim toga, kada tako pristupite tom važnom događaju postoji i bonus efekt. A to je  da ćete bolje upoznati svojeg partnera i osvijestiti si neke stvari u svom životu koje uzimate zdravo za gotovo. Pa čak možete i zajedno napredovati i razvijati svoju vezu. Govorim to iz svoje perspektive i iskustva pa naravno da ne vrijedi za svakoga ali smatrao sam da moram to spomenuti i ostaviti negdje napisano.

Na kraju, ipak ništa ne zbližava bračne drugove tako kao stambeni kredit 🙂 .

 

 

Oglasi

Oznake:, ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: