Top tips 3

Da nastavim dalje sa još nekoliko savjeta iz vlastitog iskustva, koji mogu spriječiti naknadne glavobolje i živciranja.

1. Električne instalacije

Razmještaj utičnica i prekidača se obavlja još u gruboj fazi. Ako imate ugradbeni frižider, njegova utičnica bi trebala biti na takvom mjestu da je lako dostupna tako da se u slučaju potrebe frižider može prespojiti jer zapravo jedino njega treba spašavati. Imali smo problema sa FID sklopkom, stalno je izbacivala jer je bila neispravna pa sam morao da bi spasio hranu odmicati cijeli blok sa frižiderom i pećnicom da dođem do utikača. Kada se elemente počne pomicati više spojevi neće biti onako precizni kao što su prvi puta podešeni. Ako radite kuhinju po narudžbi, raspored utičnica vam treba dati izvođač. Treba pripaziti ako dođe do izmjena u hodu da se i njih revidira. Recimo, pozicija rupe za odvod i priključka struje nije ista za teleskopsku i kaminsku napu. To sam naučio 🙂 jer se to dogodilo kod nas, promijenili smo napu a majstor se nije sjetio reći da trebamo rupu na drugom mjestu pa sam morao naknadno probijati zid kad je sve bilo već gotovo.

Definitivno preporučam da se ne štedi na strujnoj opremi, sklopkama i osiguračima, treba uzeti kvalitetniji materijal.

Da radim ponovno, prilagodio bih pozicije utikača kod TV-a. Ne znam kako drugi ali kod nas je na tom jednom mjestu 5 utikača (tv, max-tv, modem, telefon, internet kabel) i oni su napravljeni na standardnoj visini od 50cm. Međutim, u zadnje vrijeme komadi namještaja za taj dio sobe su visine oko 40 cm (kao naš, vidjeti će se kasnije na slikama) pa je taj nered kablova vidljiv. Zato bih spustio na tom mjestu visinu utičnica na 25-30 cm od poda.
Ako planirate digitalni termostat nemojte zaboraviti ostaviti proturnu cijev ili kabel koji vodi od njegove predviđene pozicije do plinskog bojlera.

2. Unutarnja stolarija

Što se tiče izbora dizajna i izvođača tu je svatko za sebe, ali ima par detalja na koje je dobro obratiti pažnju.
Definitivno dobro provjeriti sva vrata prije plaćanja. Ako se sama zatvaraju ili otvaraju, moguće je da nije samo do podešenja na šarkama nego da nisu štokovi dobro ugrađeni. Tako je bilo kod nas, trebao se glavni majstor (gazda) vratiti pa još jednom sve pregledati i podesiti. I došao je nakon 8 mjeseci. Bio sam uporan 🙂 , dvoja vrata su se stalno zatvarala i kidala nam živce. Došao ih je podesiti, ali nije mu nikako uspijevalo pa je skužio da su njegovi loše ugradili štokove. Zato ih je vadio i ponovno ugrađivao o svom trošku. Što se toga tiče, svaka mu čast ali toliko čekati… Da me malo odobrovolji, ohoblao mi je gratis gazišta za stubište što sam si napravio od jelove fosne.

Ako imate vrata između grijane i negrijane prostorije, velike su šanse da će se izviti pa treba inzistirati na najmanje tri šarke da bi bila stabilnija. Tako je bilo kod nas sa vratima između kuhinje i ostave. Vjerojatno je razlog blizina štednjaka i njegova toplina i para, dok je s druge strane u ostavi puno hladnije zbog vanjskih zidova i otvorenog podruma.

Oduvijek smo imali viziju podova bez pragova i tako smo ih napravili. Kasnije nam je majstor od kuhinje napomenuo da su njemu draži zbog bolje zvučne izolacije vrata. Naročito što se tiče spavaće sobe i „bračnih aktivnosti“, što u manjim prostorima može biti nezgodno. Pa kome je bitno neka obrati pažnju.

3. Soboslikarski radovi

Kada kupite staru kuću poput nas, jedna od većih dilema prilikom uređenja je što učiniti sa žbukom. Problem je što je kompletno obnavljanje žbuke skupo i dugo traje da se izvede i osuši. Stara vapnena žbuka zna biti već trula nakon 30 godina pa je problematično na njoj raditi završne slojeve. Situacija se naravno razlikuje od kuće do kuće.

U našem slučaju nova žbuka je u kuhinji i kupatilu jer je bilo previše novih instalacija, a u ostalim prostorijama je stara. Na njima sam s molerom dogovorio skidanje stare boje prije novog gletanja i bojanja. On me tu prevario i nije skinuo kompletnu staru boju nego samo na mjestima gdje je bila loša. Ispostavilo se da je tako bolje ispalo jer je stara žbuka dosta loša i bilo bi (njemu) teško ustabiliti podlogu i izvesti gletanje kvalitetno.

Uz to smo na njegovu preporuku zidove u kojima je vanjska stolarija obradili građevinskim ljepilom i mrežicom pošto su bili loše pokrpani nakon ugradnje nove stolarije (vidi se na onim slikama početnog stanja). To je bila loša ideja jer nije uspio pripremiti podlogu kako treba (što sam trebao pretpostaviti pošto mi je to struka, ali sam vjerovao čovjeku da to može izvesti pošto je dio posla već obavio prilično dobro…) pa se ljepilo s mrežicom odvojilo od podloge zajedno sa novim gletom i bojom pa su se pojavile pukotine na svim tim zidovima.

Suma sumarum, moja je preporuka da kod odabira molera za radove na zidovima koje niste ponovno žbukali kriterij bude znanje a ne najniža cijena kao kod mene. Novo žbukane zidove bih dao gotovo bilo kome da ih gleta i boja.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: